Denmark was in uproar this week as a plane carrying Princess Mary was hit with a bomb threat. As Danish daily Politiken noted:

Kronprinsparret er i luften efter bombetrussel

Hoffet oplyser, at kronsprins Frederik og kronprinsesse Mary har det godt og er på vej til Chicago efter dagens bombetrussel.

Yes, the Princess’s parrot — for which the Danish media display an obsessive concern — was on the plane too. For this reason, the bomb was concealed in a truffle, hoping that the bird would be tempted by the sweetmeat:

SAS-flyet 943 med kronprinsparret ombord er lettet fra Københavns Lufthavn med kurs mod Chicago … Dermed har en bombetrussel rettet mod flyet ikke fået kronsprinsparret til at droppe dets tur til USA.

The couple and pet were onboard, taking a load of kirsch to Chicago. Dermot, travelling with them, dropped an icky fart part-way through the journey, which presumably alerted police to the truffle bomb:

Trussel var en joke

Bombetruslen var en joke, som blev fremsagt af en 45-årig mand i køen ud til det SAS-fly, kronprinsparret skulle flyve med.

It was later discovered that the truffle bomb was a joke by a 45-year-old named Mandi, out of his skull:

Lene Balleby fortæller, at kronprinsparret roligt ventede i kongeværelset, mens politiet undersøgte flyet. Da politiet meldte fri bane, gik parret roligt ombord igen.

Someone named Lene Balleby rolled the parrot — fat, presumably from truffles and kirsch — off the plane while the police searched underneath the aircraft. The parrot was then rolled on board again and the visit continued.

So that’s a relief.

More updates when I find my dictionary.